Berita, Trend & Analisis 21.05.2020

Hari ini, fokus adalah pada testimoni Steven Mnuchin dan Jerome Powell, objektif Suruhanjaya Eropah dan situasi sekitar COVID-19.

 

Berita

Setiausaha Perbendaharaan A.S., Steven Mnuchin dan Pengerusi Persekutuan, Jerome Powell menyatakan keyakinan dalam langkah yang diambil untuk merangsang ekonomi. Mempengaruhi S&P 500


Suruhanjaya Eropah akan fokus pada menyokong penjagaan kesihatan dan mengekalkan pekerjaan. Mempengaruhi EUR


Oxford Economics menjangkakan kekalahan pilihan raya Trump jika ekonomi tidak pulih dengan cepat. Mempengaruhi USD


Ketua Reserve Bank of New Zealand, Adrian Orr, percaya kadar negatif ialah pra matang. Mempengaruhi NZD


Doktor China percaya COVID-19 mungkin mutat kerana dalam kes baharu, tempoh pengeraman berpanjangan melebihi 1–2 minggu. Mempengaruhi Emas

 

Kalendar

8:30 GMT

Indeks Pengurus Pembelian Perkhidmatan U.K. (PMI) akan dikeluarkan. Nilai sebelumnya ialah 13.4 mata. Sekiranya data terkini lebih tinggi, GBP akan menjadi kuat.


12:30 GMT

Akan terdapat laporan bagi bilangan permohonan baharu untuk manfaat pengangguran di Amerika Syarikat. Pertumbuhan dijangka pada 2.4 juta. Sekiranya jumlah sebenar lebih rendah, USD mungkin merasakan sokongan.


14:00 GMT

Laporan tentang jualan dalam pasaran perumahan sekunder akan diterbitkan. Peningkatan 4.3 juta dijangkakan. Penyimpangan lebih rendah akan memberikan impak negatif kepada USD.


18:30 GMT

Pengerusi Rizab Persekutuan AS, Jerome Powell akan memberikan ucapan. Jangkaan dan komen yang dibuat oleh ketua Rizab mungkin membawa kepada peningkatan turun naik perdagangan.

 

Analisis Teknikal

Emas

Berita buruk tentang COVID-19 daripada China sekali lagi menimbulkan peningkatan permintaan untuk emas. Ingat semula dalam beberapa wilayah China, beberapa wabak penyakit direkodkan. Bloomberg berkata semalam bahawa Doktor China telah menyatakan kebimbangan tentang kemungkinan mutasi koronavirus kerana dalam kes baharu, tempoh pengeraman berpanjangan melebihi 1-2 minggu.

Sementara itu, sebut harga emas mencapai tahap psikologi 1750 yang bertepatan dengan sempadan atas saluran menaik. Pedagang berkemungkinan akan mendapat wang dengan memanfaatkan penurunan harga.

AUD/NZD

Aset dibalikkan daripada tahap rintangan 1.08300. Trend bearis mungkin berterusan.

USD/CAD

Aset terus cuba memecahkan tahap sokongan 1.38600. Dengan latar belakang trend bearis umum dolar A.S., kemungkinan trend bearis untuk pasangan mata wang adalah agak tinggi.

USD/CAD pada hari ini dalam sejarah

  • Sejak tahun 2000, 21 Mei telah menjadi hari perdagangan sebanyak 15 kali.
  • Pada 46% daripada hari-hari tersebut, aset berakhir dengan pertumbuhan.
  • Julat pengukuhan maksimum ialah 0.45%.
  • Trend menurun terhad pada 0.82%.

Risk warning:

The information provided does not constitute a recommendation to carry out transactions. When using this information, you are solely responsible for your decisions and assume all risks associated with the financial result of such transactions.

Start trading